Dieet Tips

Hoeveel voeding is goed voor mij bij het sporten?

Hoeveel voeding is goed voor mij bij het sporten?

De basis voeding bij elke tak van sport is bekend als de schijf van Vijf. Het aanhouden van een gezonde balans aan voeding is belangrijk voor de juiste verhouding aan vezels, vitaminen, mineralen en bouwstoffen voor het lichaam. Wat, ten goede komt aan je prestatie- en concentratievermogen bij het sporten. Voor fanatieke sporters zijn naast de basis sportvoeding, extra aanwijzingen nodig om te voorzien in de juiste verhouding aan energie. Denk, maar aan het aantal dagelijks benodigde calorieën, de eiwit en koolhydraat behoeften en de verhoogde vochtbehoefte. Bij twee keer per week trainen en bij het gericht trainen is het goed de juiste richtlijnen voor het gezonde voeding te vragen aan een voedingsconsulente

De Schijf van Vijf

De schijf van Vijf omvat dagelijks 250 gram groente, 2 stuks fruit, 1 handje noten, 3-6 eetlepels volkoren graanproducten, 4-7 sneden brood, 2 liter vocht per dag (bij voorkeur water), 40 gram kaas, 2-3 porties zuivel, 65 gram smeer- en bereidingsvetten en 1 portie vis, peulvruchten, vleesvervangers en vlees. Voor zij die geen vlees moeten, kunnen gaan voor noten, soja producten, kaas, eieren, vlezige groenten en kant klare vleesvervangers (vegetarische burgers, balletjes). Naast vleesvervangers zijn ook onder andere volkoren graanproducten die gemaakt zijn van hele graankorrel heel belangrijk. Denk, maar aan zilvervliesrijst, volkorenbrood, volkoren couscous, bulgur en volkorenpasta. In volkoren graanproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Met voldoende volkorenproducten verlaag je het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. verder draagt het zorg voor een goede darmwerking en stoelgang.

Voeding voor fanatieke sporters

Bij intensief sport hebben de spieren extra eiwitten nodig om te kunnen herstellen. Bij tenminste twee intensieve trainingen per week is het voor duursporters: 1.4-1.6 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Bij kracht en duur/ interval is dat tussen 1.6 en 1.8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht. Krachttrainers dienen 1.8-2.0 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag in hun voeding op te nemen. Duursporten is langdurige achtereen sporten, langer dan 30 minuten tot enkele uren sporten. Denk aan langere afstanden hardlopen, wielrennen, langlaufen, skeeleren; wandelen, wielrennen, schaatsen, roeien en zwemmen. Ook fietsen in de sportschool en thuis op de hometrainer.

Kaizen Gym
Schinkeldijkje 16N
1432 CE Aalsmeer

https://kaizengym.nl/

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *