Dieet Tips

In welke voedingsstoffen vinden we vitamine C?

In welke voedingsstoffen vinden we vitamine C?

Wanneer je je ziek voelt of niet zo energiek bent, dan wordt er vaak aangeraden om vitamine C tot je te nemen. Dit is niet zo gek natuurlijk, want vitamine C heeft een positieve invloed op veel functies in je lichaam. Dit is dan ook waarom veel voedingsmiddelen zijn verrijkt met vitamine C. Natuurlijk vind je het ook in normale voeding. Maar in welke voedingsstoffen vinden we vitamine C?

Wat is vitamine C precies?

Vitamine C is een ascorbinezuur en is een in water oplosbare vitamine. Het is nodig voor veel verschillende processen in je lichaam. Zo is het bijvoorbeeld een antioxidant die belangrijk is voor je weerstand, zenuwstelsel en het beschermen van weefsel en cellen. Dit is dan ook waarom vitamine C aangeraden wordt wanneer je je ziek voelt.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is minimaal 75 mg per dag. Je kunt er best iets meer van binnen krijgen. Omdat het een in water oplosbare vitamine is, kan je lichaam het niet zelf opslaan. Alles wat je te veel binnenkrijgt, verlaat je lichaam via je urine. Het is hierdoor wel erg belangrijk dat je elke dag minimaal 75 mg vitamine C uit je voeding haalt.

Waar zit vitamine C in?

Alle vitamines die je lichaam nodig heeft, kun je het beste uit voeding halen. Zo ook vitamine C. Als je dit dagelijks makkelijk en snel binnen wilt krijgen, kun je het beste fruit eten. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond en makkelijk mee te nemen.

Fruitsoorten die boordevol vitamine C zitten zijn onder andere zwarte bessen, kiwi, aardbeien, papaja, sinaasappel, mandarijn, grapefruit en citroen. Deze fruitsoorten kun je gewoon uit het vuistje eten, behalve citroen. Je kunt citroen wel gewoon zo eten, maar door de zure smaak wordt dit niet gedaan. In dat geval kun je citroen makkelijk in gerechten verwerken. Door een beetje door je smoothie heen te doen, krijg je al extra vitamine C binnen.

Vitamine C supplement

Het beste voor je lichaam is natuurlijk om elke dag genoeg fruit te eten. Toch is het voor sommige mensen moeilijk om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. In dat geval kun je dit aanvullen met een vitamine C supplement.

Deze supplementen zul je vaak tegenkomen als bruistablet, kauwtablet of normale pil. Onthoud hierbij wel dat het gaat om een aanvulling. Een supplement is nooit een vervanging voor een gezond en gebalanceerd dieet.

Tip: Davitamon.nl

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *